Tulburarea Bipolara

Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele  de “depresie maniacala”, este o tulburare mentala,  caracterizata prin schimbarea in mod constant a starii afective. O persoana cu  tulburare bipolara experientiaza alternativ  stari “inalte”  ce poarta numele de “manie” si “joase” cunoscute sub numele de depresie. Atat perioadele maniacale cat si cele  depresive pot  fi scurte, de doar cateva ore pana la cateva zile, sau mai lungi, cu durata de pana la cateva saptamani sau chiar luni. Perioadele de manie si depresie variaza de la persoana la persoana – multe persoane pot experimenta doar pentru perioade foarte scurte aceste stari intense, si e posibil sa nu constientizeze faptul ca ar putea fi diagnosticati cu tulburare bipolara.

bipolar

Episodul maniacal este caracterizat de o stare de fericire extrema, hiperactivitate, nevoie redusa de somn ( se simt refacuti dupa numai trei ore de somn) ,fuga de idei sau experienta subiectiva ca gandurile sunt accelerate, stima de sine exagerata, distractibilitate, nevoia de a vorbi mai mult, crestere a activitatilor orientate spre un scop sau agitatie psihonotorie si implicare excesiva in activitati placute cu un inalt potential de consecinte nedorite (cumparaturi excesive, indiscretii sexuale etc.).

Episodul depresiv este caracterizat prin dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, diminuare marcata a interesului sau placerii, pierdere semnificativa in greutate, ori luare in greutate sau scaderea ori cresterea apetitului aproape in fiecare zi, insomnie sau hipersomnie, agitatie sau lentoare psihomotorie, fatigabilitate sau lipsa de energie, sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata, diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra ori dificultati in a lua decizii, ganduri recurente de moarte, ideatie suicidara, ori o tentativa de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului.

Tulburarea bipolara este o tulburare recurenta, ceea ce inseamna ca mai mult de 90% din persoanele care au un singur episod maniacal vor ajunge sa aiba si alte episoade in viitor. Aproximativ 70% din episoadele maniacale survin imediat inaintea sau dupa un episod depresiv major.

Tratamentul urmareste sa reduca simptomele  de manie si depresie asociate tulburarii, si sa restabileasca echilibrul  starii afective a persoanei.

Cei cu tulburare bipolara descriu de multe ori experiența lor ca fiind asemanatoare  unui roller coaster emotional. Emotiile, gandurile si comportamentele unei persoane cu tulburare bipolara sunt de multe ori experientiate  ca si cum ar fi in afara controlului unei persoane. Prietenii, colegii si familia pot interveni uneori pentru a incerca sa ajute  la protejarea intereselor si sanatatii celor afectati. Acest lucru poate deveni epuizant nu numai pentru cel bolnav , ci si pentru cei din jurul sau.

Ciclarea din tulburarea  bipolara poate fi  rapida, sau mai lenta in timp. Cei cu tulburare bipolara cu ciclare rapida experientiaza patru sau mai multe episoade afective in cursul ultimelor  12 luni. Aceste episoade pot surveni in orice ordine sau combinatie. Episoadele trebuie sa satisfaca, atat durata, cat si criteriile simptomatologice pentru episodul depresiv major, maniacal, mixt sau hipomaniacal, si trebuie sa fie demarcate, fie printr-o perioada de remisiune completa, fie printr-o comutare la un episod de polaritate opusa. Ciclarea rapida este intalnita la aproximativ 10%- 20% dintre persoanele cu tulburare bipolara.

bipolar1

Restul  persoanelor  cu tulburare bipolara prezinta o ciclare lenta, adica perioade lungi in faza maniacală și perioade lungi in faza depresivă.

Sa traiesti cu tulburarea bipolara poate fi o provocare pentru mentinerea unui stil de viata normal.  Episoadele maniacale pot duce la conflicte cu familia sau la probleme financiare, mai ales atunci cand persoana cu tulburare bipolară pare sa se comporte haotic și iresponsabil fara motiv. In timpul fazei maniacale, oamenii devin adesea impulsivi si pot sa actioneze agresiv. Acest lucru poate duce la un comportament cu risc ridicat, cum ar fi intoxicatii repetate, cheltuieli extravagante si un comportament sexual riscant.

In timpul episoadelor maniacale sau depresive severe, unele persoane cu tulburare bipolara pot avea simptome care depasesc capacitatea lor de a face fata vietii de zi cu zi, si chiar realitatii. Aceasta incapacitate de a distinge realitatea de  irealitate duce la aparitia de elemente psihotice, cum ar fi halucinatii auditive , halucinatii vizuale, idei delirante de culpa, de ruina, de persecutie, etc. Ele pot avea perioade de mare tristete alternand cu perioade de optimism euforic  si / sau furie, stari care nu sunt tipice persoanei in timpul perioadelor de remisiune completa.

Identificarea primului episod de manie sau de depresie si inceperea tratamentului cat mai repede  este esentiala pentru gestionarea tulburarii bipolare. In cele mai multe cazuri, un episod depresiv are loc inainte de un episod maniacal, iar multi pacienti sunt tratati initial ca in cazul in care ar avea tulburare depresiva majora. De obicei, primul episod recunoscut de tulburare bipolara este un episod maniacal. Odata ce se produce un episod maniacal, devine clar ca persoana sufera de o boala caracterizata prin stari afective alternative. Din cauza acestei probleme de diagnostic, antecedentele familiale de boli sau episoade similare sunt  importante.

bipolar2

Tratamentul trebuie inceput cat mai repede deoarece suicidul complet survine la 10%-15% dintre indivizii cu tulburare bipolara.De asemenea, in episoadele maniacale severe sau celor cu elemente psihotice apare frecvent maltratarea copiilor, a sotiei/sotului, sau alte comportamente violente.

Bibliografie: DSM-IV-TR