Psihologia geloziei

Asa cum este definita in Marele Dictionar al Psihologiei –Larousse, gelozia este sentimentul provocat de teama de a fi inselat de catre fiinta iubita si uneori de convingerea ca aceasta prefera deja o alta persoana.
Freud considera ca gelozia tine de acele stari afective pe care, in unele privinte, le putem considera normale.In cazurile in care acestea lipsesc, Freud afirma ca avem de-a face cu o puternica refulare a pulsiunilor inconstientului.

gelozie4

Gelozia se poate manifesta fata de una sau mai multe persoane iubite. Ea reprezinta o situatie in care figureaza persoana geloasa, obiectul suspiciunii si rivalul sau real sau imaginar.
Psihanaliza imparte gelozia in trei grupe: gelozia concurentiala sau normala, gelozia proiectiva si gelozia paranoica.
Gelozia normala se exprima prin intristare, durere legata de credinta ca obiectul iubirii este pierdut, precum si printr-o suferinta narcisica.Cuprinde sentimente de ostilitate impotriva rivalilor si un anumit grad de autocritica, prin care tinde sa faca raspunzator propriul Eu de pierderea iubirii.Acest tip de gelozie isi are originea in sfera inconstientului,perpetuand impulsuri timpurii ale afectivitatii infantile. Gelozia este traita in mod egal ,atat de femeie cat si de barbat.
Gelozia proiectiva,atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor,provine din manifestarea in viata a propriei lor infidelitati sau din imboldul spre infidelitate trait anterior.Individul proiecteaza asupra celeilalte parti, careia ii datoreaza fidelitate, propriile sale porniri de infidelitate.Acest tip de gelozie ascunde in spatele sau fanteziile inconstiente ale propriei sale infidelitati.
Gelozia paranoida este forma cea mai grava si rezulta din aspiratiile de infidelitate refulate.

gelozie3

Persoanele geloase au o structura particulara a personalitatii, prezentand urmatoarele trasaturi: neliniste trezita si intretinuta de teama, incapacitatea de a putea intretine la partener sentimentul iubirii, impresia ca este tradat in sentimentele sale, ideea de a fi respins de catre partenerul sau, impresia de obstacol al posesiunii partenerului, impresia unui sentiment de inferioritate, suspiciunea sau convingerea ferma a infidelitatii partenerului sau de cuplu. Toate aceste transformari ale personalitatii indivizilor gelosi au multiple consecinte asupra comportamentului si modului de a gandi al acestora, in sensul urmator: depresivitate, sentimentul rusinii, nemultumirea de sine, disolutia cuplului familial, stare de tensiune intrapsihica permanenta, exacerbata prin crize acute de manie, ura impotriva partenerului sau a presupusului adversar, sentimente si actiuni contradictorii, cu caracter marcat de violenta, idei sau tentative de suicid,legate de sentimentele de inferioritate,idei sau acte de homicid,ca forme de razbunare a “onoarei lezate”.
Se considera ca gelosii sunt persoane anxioase, sadomasochiste, ce cauta cu aviditate toate informatiile care sa le sustina convingerile.Conduita acestor persoane este dictata de sentimente complexe, cu caracter inconstient ( fixatie oedipiana, ura fata de partener etc.).
In situatii deosebit de severe, gelozia poate afecta profund personalitatea individului, determinand o schimbare de factura psihotica, in care ea se contureaza ca o dezvoltare de tip delirant. Delirul de gelozie exprima falsa convingere, lipsita de orice temei logic, in infidelitatea partenerului, manifestata printr-o atitudine de suspiciune, interpretare eronata etc.Persoana deliranta traieste deosebit de intens acest sentiment si convingerile care decurg din el. In interiorul cuplului,acest individ creeaza o stare de tensiune in relatiile si comunicarea intrafamiliale, nesiguranta,neliniste, si chiar pericolul unor atacuri violente fata de persoana suspicionata.

gelozie2

Modul de a fi gelos difera de la barbat la femeie.Femeia este mai frecvent geloasa decat barbatul. Ea are nevoie de tandrete, de ocrotire, sprijin si securitate.Ea considera barbatul ca pe un tovaras de viata indispensabil, are permanent teama ca va fi abandonata sau ca se va izola.
La barbat,gelozia este legata de “obiect” si de un presupus “rival”.Barbatii sunt mai gelosi fata de activitatea sexuala a partenerelor, iar femeile sunt mai geloase fata de implicarea emotionala a barbatilor.
In toate cazurile, in spatele geloziei sta un complex de inferioritate, legat de natura pasionala si posesiva a acestor tipuri de persoane. In afara de sentimentul de inferioritate, in cazul persoanelor geloase intalnim nevoia nevrotica de a fi apreciat de ceilalti, o trasatura narcisica dominanta.

Bibliografie: Tratat de psihosexologie, C. Enachescu,Ed.Polirom,2008