Partea a II-a : Cum se ajunge la divort – o constatare din practica in cabinet

Cum in prima parte am prezentat ca rezultat final al contextului nemultumitor varianta in care sotia se simte atrasa de aprecierile unui alt barbat, am consideram necesar sa prezint si varianta in care sotul, care nu se mai simte valorizat in familie, nu se mai simte important si iubit, considerand ca sotia l-a detronat din locul fruntas pe lista prioritatilor, gaseste alinarea si reconfirmarea masculinitatii in bratele altei femei. Aceasta, aranjata, vesela, sigura pe ea, calma, la polul opus fata de sotie (frustrata de problemele cu copilul, de indatoririle casnice, de lipsa activitatilor relaxante, nearanjata, nervoasa si nemultumita de neimplicarea partenerului), are energia necesara si disponibilitatea sa ii acorde si lui atentie, sa zambeasca frumos si relaxat si sa il faca sa se simta apreciat ca barbat, fara sa ii ceara ceva sau sa ii reproseze ceva. Pana la urma ea nu are nici un motiv de nemultumire.

Sansele ca el sa se implice intr-o relatie cu cea de-a doua femeie cresc proportional cu neintelegerile din cuplu. De multe ori si barbatii ca si femeile cred ca aceasta noua relatie este sansa lor la o viata fericita, lasandu-se amagiti de mirajul starii de indragostire .Dragostea opreste zonele din creier care se ocupa de gandirea critica, vigilenta si pericol. Cand este expus la stimulii de care suntem indragostiti/atasati, creierul raspunde ca si cum ar fi sub influenta unor droguri precum cocaina, heroina sau opiumul. Iar asta nu este o speculatie, s-au facut mai multe studii folosind tehnici de imagistica precum RMN-ul, care au descoperit aceste lucruri.

Daca sotul hotaraste in cele din urma sa renunte la familie, se simte uneori vinovat si se gandeste ca ar mai putea incerca sa refaca relatia cu sotia, doar ca se intoarce acasa unde sotia incepe sa ii reproseze o multime de lucruri, justificate de multe ori ( de ex: ca a plecat si a lasat-o singura, ca nu s-a interesat de copil etc.).  Dar aceste reprosuri, oricat de intemeiate ar fi, nu vor reusi decat sa il convinga intr-o proportie si mai mare de faptul ca nu o va multumi niciodata pe sotia sa si ca aceasta relatie e oricum sortita esecului. Cea de–a doua  femeie il percepe ca pe un zeu, un barbat adevarat, pe cand in ochii sotiei este un iresponsabil, egoist si neimplicat. Cine ar vrea sa stea cu o persoana langa care nu se simte apreciat?

Totusi cred ca si in varianta aceasta in care sotul isi gaseste sustinerea, aprecierea si implinirea langa altcineva, exista sanse ca familia sa se reuneasca. De cele mai multe ori barbatii nu ar vrea sa renunte la sotie si copii. Si-ar dori insa ca acasa sa fie priviti asa cum sunt in relatia extraconjugala. Ar vrea sa fie vazuti, nu ignorati, sa li se recunoasca meritele si sa fie laudati pentru ceea ce au facut bine, chiar daca au fost si foarte multe lucruri pe care nu le-au facut deloc. Ar vrea ca sotia sa fie si femeie nu doar mama.

Si in aceasta varianta ambii parteneri ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru problemele mariajului lor. Nici el, cum nici ea in situatia prezentata in prima parte a articolului, nu s-au retras din relatie de bine ce le era. Amandoi au acumulat nemultumiri, frustrari si nevoie de afectiune. Fiecare cuplu trece la un moment dat prin crize mai mari sau mai mici, dar daca cei doi sunt hotarati sa mearga spre o destinatie comuna, vor reusi  sa gaseasca un drum si sa se simta bine in relatia lor.

Nu va invinovatiti partenerul, nu va invinovatiti nici exclusiv pe voi, pentru ca relatia a ajuns in acest punct de incercare dintr-o multime de motive. Nu mai puteti schimba ce a fost in trecut, dar va puteti schimba atitudinea fata de partener si fata de relatie incepand de acum. Faceti voi primul pas sa schimbati ceva in bine si, cum oamenii functioneaza pe principiul reciprocitatii, exista sanse foarte mari ca si partenerul sa se schimbe in bine.

Daca ati mers pe un drum in aceasta relatie si nu v-a dus acolo unde va doreati, schimbati drumul si punctul in care veti ajunge va fi cu siguranta altul, mai bun sau mai rau in functie de alegerile pe care le faceti.