Ne lasam copilul sa creada in Mos Craciun?

DA!

Mos Craciun, ca si alte personaje venite din lumea imaginara degaja bunatate, generozitate, buna-dispozitie.

A nu crede in Mos Craciun si in minunata lume din jurul sau,ar insemna sa il privam pe copil de visele,fantezia si magia care ii hranesc atat de mult imaginatia. Mos Craciun constituie o frumoasa reprezentare a lumii pozitive: este un personaj bun,patern si generos chiar si cu cei care au fost mai putin cuminti.Aceasta lume imaginara le daruieste copiilor bucuria de a trai si le raspunde nevoii de magie .

mos craciun1

Pana la 6 ani,copiii au o imaginatie foarte dezvoltata. Traiesc intr-o lume pe jumatate reala,pe jumatate imaginara.O lume cu dragoni, zane,eroi si alte personaje.Copiii au mare nevoie de aceasta lume imaginara pentru a-si dezvolta imaginatia si creativitatea si pentru a evolua.Un copil, pentru a se dezvolta normal are nevoie sa viseze si sa se lase prada fanteziei,pentru a deveni un adult deschis si creativ.Aceasta stimulare a imaginatiei ii permite copilului sa capete incredere in el insusi si in viata, deoarece ii dezvolta capacitatea de a se proiecta in viitor, sa-si imagineze ca are o anumita profesie ori ca se afla intr-o anumita situatie de viata.

Pentru copil e important sa creada ca i se poate intampla in viata ceva minunat sau pozitiv, iar Mos Craciun sau alte personaje ii permit acest lucru.Trebuie sa ii lasam pe copii sa creada in Mos Craciun, in Zana Maseluta , in Iepurasul de Paste sau alte personaje.E benefic , de exemplu, ca parintii sa intretina magia Craciunului,devenind complici.Paharul cu lapte si fursecurile pentru Mos Craciun sunt un exemplu clasic.Aceasta complicitate a parintilor intretine imaginea miraculosului si favorizeaza imaginatia.

mos craciun 3

Trebuie sa intelegem ca nu e o minciuna prea mare sa le permitem copiilor sa traiasca aceste momente mai mult timp, momente care vor face parte din cele mai frumoase amintiri ale lor din copilarie.

Apare situatia in care copilul vede cate un Mos Craciun in magazine sau isi da seama ca mosul seamana cu unchiul.Ii putem explica atunci ca este o persoana deghizata in Mos Craciun, pentru ca  cel adevarat are prea multa treaba.

Procesul prin care copilul isi da seama ca nu exista Mos Craciun se produce treptat, intre 5-7 ani.El cauta informatia, care ii va permite sa ajunga la o concluzie.Intre 5 si 7 ani, realitatea devine mai puternica decat imaginatia si copilul va incepe sa intrebe: “Mos Craciun exista cu adevarat?”.Atunci il putem intreba: “Tu ce crezi?”.Daca spune ca el crede ca exista, incurajati-l si spuneti-i ca,desi unii nu cred, important este ca noi credem si ca o sa-l asteptam si anul acesta.Daca va confirma ca nu crede ca exista, atunci ii puteti confirma ceea ce gandeste,spunandu-i ca sarbatoarea Craciunului va exista in continuare, ca toti am crezut in Mos Craciun.Il puteti insarcina sa pastreze secretul fata de copiii mai mici.

mos craciun2

Sa lasam magia Craciunului sa fie prezenta cat mai mult in viata copiilor,pentru ca acestia sa se bucure de cele mai frumoase amintiri din copilarie.

Bibliografie: Trucuri psihologie pentru parinti.Cum sa ne educam copilul (3-6 ani).Ed.Polirom, 2010