Cum sa pastrezi relatia de cuplu sanatoasa

Relatii romantice sunt importante pentru fericirea  și bunastarea noastra. Insa daca luam in calcul ca mai mult de 40 la suta din noile casatorii se termina cu un divort , este clar ca relatiile nu sunt intotdeauna usor de mentinut. Din fericire , putem lua unele masuri pentru a mentine relatia noastra  romantica in stare buna de functionare .


Sa comunicam deschis

 

Comunicarea este un element-cheie al  relatiilor sanatoase . Cuplurile sanatoase isi fac timp pentru a discuta  in mod regulat . Este important sa vorbim si despre altceva inafara de cresterea copiilor  si mentinerea gospodariei . Ar fi bine sa incercam sa petrecem cateva minute in fiecare zi, discutand despre lucruri mai profunde si cu caracter personal pentru a ramane conectat cu partenerul nostru pe termen lung . Asta  inseamna ca nu ar trebui sa evitam discutarea subiectelor dificile . Pastrarea preocuparilor sau problemelor doar pentru noi, fara a le impartasi cu partenerul, ne poate produce frustrari si resentimente. Trebuie sa avem insa grija ca atunci cand discutam subiecte dificile, sa nu producem suferinta si sa nu jignim .

Cercetatorii au descoperit ca stilul de comunicare este mai important decat  nivelul implicarii in relatie , decat trasaturile de personalitate sau evenimentele stresante de viata , pentru a putea prezice  daca cuplurile casatorite vor fi fericite sau  vor ajunge la divort .

S-a constatat ca  stilurile de comunicare negative cum ar fi furia si dispretul sunt legate de un risc crescut de separare in viitor.

Dezacordurile fac parte din orice parteneriat , dar unele stiluri de lupta sunt deosebit de daunatoare.  Cuplurile care folosesc un comportament distructiv in timpul discutiilor- cum ar fi tipatul, a  recurge la critici personale sau retragerea din discutie – au mai multe sanse de a se desparti, decat  cuplurile care  se cearta in mod constructiv .

Strategiile constructive pentru solutionarea dezacordurilor includ incercarea de a afla exact ceea ce partenerul  simte , ascultarea punctul sau de vedere si incearcarea  de a-l face sa rada.

 

Pastreaza relatia interesanta

Intre copii , cariera si restul responsabilitatilor,  poate fi dificil sa ramanem in legatura cu partenerul nostru. Cu toate acestea, exista motive intemeiate pentru a face acest efort . Intr- un studiu , de exemplu , cercetatorii au descoperit faptul ca , cuplurile care au raportat plictiseala in timpul celui de-al saptelea an de casatorie, au fost semnificativ mai putin satisfacuti de relatia lor  noua ani mai tarziu.

Pentru a pastra relatia interesanta , unele cupluri isi planifica intalniri pe timpul noptii. Insa chiar si aceste intalniri  pot deveni plictisitoare  daca  intotdeauna mergem la un film sau la acelasi restaurant. Expertii recomanda iesirea din rutina si  incercarea de lucruri noi cum ar fi sa mergem la dans , la un curs impreuna sau sa planificam un picnic dupa-amiaza .

Intimitatea este , de asemenea, o componenta critica a relatiilor romantice . Unele cupluri ocupate considera util sa programeze relatia sexuala punand-o in calendar . Acest mod de a planfica lucrurile nu poate fi spontan, dar rezervand astfel timp pentru o intalnire intima , cuplurile se asigura ca nevoile fizice si emotionale sunt indeplinite .


Cand ar trebui cuplurile sa caute ajutor ?

Fiecare relatie are suisuri si coborasuri , dar unii factori predispun mai mult decat altii la o ruptura.

Administrarea finantelor si cresterea copiilor, creeaza adesea conflicte recurente . Un semn al faptului ca avem  probleme il constituie certurile repetate pe acelasi subiect. In astfel de cazuri , psihologii pot ajuta cuplurile sa-si imbunatateasca comunicarea si sa gaseasca modalitati sanatoase de a depasi conflictul .

Nu trebuie sa asteptam pana cand relatia prezinta semne ca exista probleme pentru a incepe sa lucram la consolidarea uniunii cu partenerul. Psihoterapia de cuplu si familie , care ajuta la dezvoltarea unor aptitudini , cum ar fi o buna comunicare, ascultare eficienta si strategii de a depasi conflictele, s-a dovedit a reduce riscul de divorț .

Daca dorim ajutor profesionist pentru imbunatatirea sau consolidarea relatiei cu partenerul de viata , ar fi bine sa contactam un psihoterapeut si impreuna vom descoperi cum putem  depasi problemele din cuplu.