Cum ne dam seama ca o persoana nu se simte confortabil?

            Oamenii comunica intotdeauna atat la nivel verbal cat si nonverbal. Cu totii dam semne de disconfort atunci cand nu ne place ceea ce ni se intampla, ceea ce vedem sau auzim, sau cand suntem obligati sa vorbim despre lucruri pe care preferam sa le tinem ascunse.Disconfortul face ca inima sa ne bata mai repede,transpiram mai mult, respiram mai repede.In afara de reactiile fiziologice, corpurile noastre exprima disconfortul si prin limbajul nonverbal.Cand suntem speriati,nervosi sau incomodati de o situatie, avem tendinta sa ne miscam mai mult,ne framantam pe scaun,dam din picioare, ne foim, ne rotim sau batem din degete.Aceste gesturi nu indica automat minciuna,dar ele arata ca persoana nu se simte confortabil in acel moment din diferite motive.

            Daca dorim sa observam minciuna,cel mai bine ar fi sa ne aflam intr-un spatiu in care sa nu existe obiecte intre noi si persoana pe care o observam,deoarece nu vom putea fi atenti la miscarile picioarelor care sunt deosebit de “sincere”.De multe ori mincinosii folosesc obstacole sau obiecte pentru a creea o bariera intre ei si cealalta persoana. Folosirea acelor obiecte este un semn ca acel individ isi doreste sa se distanteze, sa se separe, si ca are cel putin ceva de ascuns.

            Atunci cand nu ne simtim bine in preajma cuiva, avem tendinta sa ne departam.Chiar daca stam alaturi, ne vom inclina corpul pentru a ne indeparta de cei cu care nu  ne simtim bine.

Alte semnale clare de disconfort includ frecarea fruntii langa tample, contractia muschilor fetei, mangaierea sau atingerea gatului sau a cefei.Unii isi pot arata neplacerea dandu-si ochii peste cap in semn de dispret, culegandu-si scamele de pe haine, dand raspunsuri scurte sau fiind ostili,sarcastici.

            Cand fac afirmatii false, mincinosii evita de obicei sa atinga persoana cu care vorbesc. Daca observati la o persoana aflata intr-o conversatie,mai ales cand aude sau raspunde la intrebari critice, ca isi reduce sau isi inceteaza gesturile de atingere,este cel mai probabil indiciul unei incercari de a ascunde ceva sau de a minti.Totusi lipsa atingerii nu ne indica automat ca cineva minte,poate fi doar faptul ca nu ne simpatizeaza.

            Cand urmariti pe fata cuiva eventualele indicii de confort sau disconfort, cautati semne cum ar fi o grimasa sau o privire dispretuitoare.Uitati-va daca gura ii tremura.Nici o expresie faciala care dureaza prea mult sau se prelungeste,chiar daca e vorba de un zambet, o incruntare sau o privire surprinsa, nu este normala.Unii oameni, cand sunt prinsi facand ceva gresit sau mintind, afiseaza un zambet care parca nu se mai termina,dar care in loc sa indice o stare de confort,este un semn de disconfort.

            Cand nu ne place ceea ce auzim, fie ca este o intrebare sau un raspuns, deseori inchidem ochii,pentru a respinge informatia. Aceste comportamente de refuz se manifesta inconstient. Si clipirea deasa poate fi un indicator al disconfortului.

            Un contact vizual redus sau chiar evitat nu este un indicator de minciuna.Cercetarile arata ca oamenii duplicitari isi sporesc durata contactului vizual in timp ce mint.

            Observati miscarile capului persoanei cu care vorbiti.Daca da din cap in sens afirmativ sau negativ in timp ce vorbeste si miscarea apare simultan cu rostirea cuvintelor, atunci puteti sa aveti incredere.Daca miscarea capului este intarziata,aparand dupa ce vorbeste, atunci cel mai probabil afirmatia este nesincera.Desi poate fi discreta, miscarea intarziata a capului este o incercare de a valida ceea ce tocmai a spus si nu face parte din modul firesc de comunicare.Miscarile sincere ale capului trebuie sa fie in concordanta cu afirmatiile sau negatiile verbale.Daca gestul nu sustine afirmatia,poate fi un indiciu de minciuna.De exemplu cineva poate spune “nu am facut eu asta”,in timp ce da din cap in sens afirmativ.

            In timpul unor discutii incomode poate aparea o transpiratie mai abundenta sau o respiratie precipitata.Puteti observa daca persoana isi sterge transpiratia sau incearca sa isi regleze respiratia.

            Orice tremurat al mainilor,degetelor sau al buzelor,sau orice incercare de a-si ascunde buzele sau mainile pot indica disconfortul sau minciuna.

            Vocea unei persoane poate sa se schimbe sau sa para slaba in timpul unui discurs mincinos.Inghitirea devine dificila deoarece gatul se usuca de la stres.Puteti observa daca isi drege glasul sau inghite cu dificultate.

            Toate aceste semne indica disconfortul ,care poate fi sau nu corelat cu minciuna.

 

Bibliografie: J.Navarro, Secretele comunicarii nonverbale, Ed.Meteor Press,2008