Cum imi pregatesc copilul pentru sosirea unui fratior sau a unei surioare?

Sosirea unui al doilea sau al treilea copil necesita o pregatire a intregii familii,dar in special o pregatire a copiilor,care vor trebui sa “imparta” timpul parintilor.
Pregatirea copilului pentru sosirea unui nou-nascut presupune ca dumneavostra :
-sa ii explicati copilului ce se va intampla,si asta pe tot parcursul sarcinii.
-sa ii acordati atentie copilului pe timpul sarcinii fara sa ii spuneti de exemplu: “Mama nu te poate lua in brate din cauza burticii”
-faceti schimbarile necesare (camere,mobilier…)inainte de sosirea bebelusului. Daca va fi nevoie ca micutul sa isi schimbe camera ,incercati sa faceti asta cu mult inainte de nasterea fratiorului/surioarei.
-explicatii copilului ca modificarile fizice ale mamei si vizitele la doctor sunt normale si ca nimic rau nu se va intampla.
-nu ii creati iluzia ca va avea un partener de joaca ideal pentru ca va fi dezamagit cand va vedea bebelusul mic care plange,nu se joaca si care are nevoie de multa atentie din partea parintilor.
-cititi copilului carti cu relatari despre sosirea unui fratior sau a unei surioare.Aceste povesti il ajuta pe copil sa inteleaga ce se va intampla si sa se pregateasca pentru sosirea nou-nascutului.

frati-copii-bebelus
Dupa nasterea bebelusului nu uitati sa ii acordati atentie primului nascut.Incercati sa va pastrati aceleasi obiceiuri ca inainte: spuneti-i povesti,leganati-l,jucati-va cu el…Nu ii cereti sa “creasca” mai repede,doar pentru ca are un frate mai mic.
Cand veniti acasa cu nou-nascutul ii puteti pregati copilului un cadou din partea bebelusului. Lasati copilul sa isi mangaie fratele/sora, sa il sarute,sa il atinga…
Ar fi bine sa il implicati in treburile marunte legate de bebelus (sa aduca un scutec, sa spele suzeta…).Astfel ii oferiti ocazia de a-si pune in valoare rolul de frate mai mare.
Nu uitati uneori sa va petreceti timp doar cu el.Sa mergeti in oras,sa mancati impreuna etc.
De foarte multe ori,in ciuda eforturilor parintilor,copiii sunt agresivi cu nou-nascutul din cauza fricii de a-si pierde locul,de teama ca nu vor mai fi iubiti la fel de mult si nu le place ideea de a imparti totul (atentie,timp,jucarii etc.).In astfel de situatii parintii trebuie sa inteleaga faptul ca sunt reactii normale si sa evite pedepsele repetate, izolarea in camera sau afirmatiile de genul “esti rau!”. Incercati sa ii explicati ca intelegeti ce il deranjeaza,dar ca nu are dreptul sa-i faca rau surioarei sau fratiorului.
De multe ori copiii pot sa adopte comportamente similare cu ale bebelusului pentru ca observa ca acesta primeste atentie.Astfel ei regreseaza: isi pot suge degetul, vorbesc ca un bebelus, fac pipi pe ei, vor sa manance cu biberonul etc. In astfel de situatii nu raspundeti cererilor copilului.Puteti in schimb sa va jucati “de-a bebelusul”, adica sa il luati in brate, sa il leganati dar sub forma de joc.Puteti sa ii vorbiti despre ce facea el cand era bebelus.
Indiferent cum reactioneaza copilul intelegeti ca este o situatie fireasca si ca vrea doar sa va transmita ca are dificultati de adaptare la noua situatie si ca are nevoie de atentie. Intrebati-l ce nu ii convine, incercati sa intelegeti ce il deranjeaza cel mai tare si in nici un caz nu faceti comparatie intre copii deoarece acestea accentueaza sentimentul de gelozie.

Bibliografie: Suzanne Vallieres: “Trucuri psihologice pentru parinti.Cum sa ne educam copilul (0-3 ani)” Ed.Polirom,2009frati_imbratisati