Complexul lui Oedip

Complexul lui Oedip este acea faza de atasament intens, uneori chiar excesiv, pe care il simt copiii intre 3 si 6 ani, fata de parintele de sex opus. Este nevoia de a stabili o relatie privilegiata si de uniune cu parintele de sex opus, care se poate traduce chiar printr-o rivalitate fata de tata ,in cazul baietilor, sau fata de mama, in cazul fetitelor.

Complexul lui Oedip a fost identificat de Freud in 1910 pentru a descrie un fenomen afectiv sau chiar sexual trait de baieti fata de mama lor.

Freud scrie in 1897 : “Am aflat in mine, ca si peste tot in alta parte, sentimente de iubire fata de mama si de gelozie fata de tata, sentimente care sunt,cred eu, comune tuturor copiilor mici”. Mai tarziu in 1925: “ Lucrul acesta este asa de usor de stabilit, incat a fost intr-adevar nevoie de un efort pentru a nu-l recunoaste.De fapt, orice individ a cunoscut aceasta faza,dar a refulat-o”.

Freud a preluat numele complexului dintr-un mit al antichitatii grecesti, extras dintr-o piesa a lui Sofocle intitulata “Oedip rege”. In aceasta piesa, Oedip, care a fost abandonat la nastere, ajunge sa-si ucida tatal si sa se insoare cu mama lui cu care are si copii.Versiunea feminina a acestei manifestari fata de tata este numita complexul Electra.

oedip 1

Faza complexului Oedip este desemnata din ce in ce mai frecvent ca “faza identitatii sexuale”,deoarece in aceasta perioada copilul isi dezvolta identitatea sexuala, o constientizeaza treptat si este tot mai curios fata de sexualitatea lui. Atunci se identifica cu modelele masculine sau feminine din jur, simtind nevoia de a-l imita pe parintele de acelasi sex. Baietii se vor identifica cu tatal si vor vrea sa-l imite pana la a dori sa-i ia locul langa mama si sa se insoare cu ea. Tatal este perceput ca un rival cu care baiatul este in competitie pentru dragostea mamei.

oedip 3

Comportamentele specifice copiilor care trec prin faza complexului Oedip sunt urmatoarele:

  • Copilul cere mereu sa vina tatal(  daca e fata) sau mama ,in cazul baietilor : “Nu,nu tu,vreau sa vina mama!”
  • Isi imbratiseaza si saruta mama/ tatal si suporta cu greu sa il/o vada pe tata/mama facand la fel.
  •    Vrea sa o sarute pe mama pe gura ,sau pe tata in cazul fetelor.
  • Incearca sa desparta parintii cand acestia se mangaie.
  • Spun : “cand o sa fiu mare vreau sa ma marit cu tata” sau   “sa ma casatoresc cu mama”.
  • La masa baiatul vrea sa se aseze in locul tatalui.
  • Se bucura cand lipseste de acasa tatal/mama pentru ca are exclusivitate din partea parintelui de sex opus.
  • Vrea sa atraga atentia si cauta orice ocazie pentru a fi alintat sau strans in brate de parintele de sex opus.

 Toate aceste comportamente sunt normale, sunt indicii ale dezvoltarii sanatoase a personalitatii copilului, reprezentand o etapa esentiala in dezvoltarea identitatii sexuale.

oedip 4

Desi toti copiii trec prin aceasta etapa,pentru unii va trece aproape neobservata, in timp ce pentru altii va fi foarte intensa.

Copilul trece prin aceasta etapa,iar parintii sunt ghizi in aceasta cautare a identitatii. Unele comportamente vor necesita interventia parintilor pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga ca unele gesturi nu se fac intre parinti si copii.Trebuie sa recunoastem dragostea pe care ne-o poarta copiii,dar sa nu le dam impresia ca aceasta forma de dragoste este posibila.

Cand copilul manifesta comportamente care nu pot fi incurajate, nu trebuie sa reactionam cu severitate sau sa il certam pentru ca se va simti vinovat si respins.Ce putem face, este sa ii explicam ca daca vrea sa ne mangaie o poate face in alt mod.Daca vrea sa ne sarute, o poate face pe frunte sau pe obraz.

Trebuie sa ii explicam copilului ca nu se va putea casatori niciodata cu tata sau cu mama si ca atunci cand va fi mare va intalni o persoana pe care o va iubi si cu care se va putea casatori.

Cand copilul incearca sa ii desparta pe parinti atunci cand se imbratiseaza, ii putem spune ca e normal ca mama si tata sa se iubeasca si ca asta nu ii impiedica sa il iubeasca si pe el.

Daca vrea sa ii ia locul tatalui la masa, ii putem spune  “Cred ca tata s-ar supara daca ai sta pe locul lui”.

Copiii aflati in aceasta etapa a dezvoltarii au nevoie de indrumare si rabdare. Treptat vor intelege care comportamente sunt acceptabile in relatia cu parintii si care nu , si isi vor gasi identitatea sexuala,trecand mai departe la o alta etapa a evolutiei lor.

 oedip 5

Bibliografie: Trucuri psihologice pentru parinti.Cum sa ne educam copilul.3-6 ani. S.Vallieres. Ed.Polirom. 2010