Ce NU este HIPNOZA

Hipnoza reprezinta o stare modificata de constiinta ,produsa prin repetarea unor stimuli,in care sugestia este mai eficienta decat in mod obisnuit.(Marcuse 1959)
Majoritatea specialistilor definesc hipnoza ca pe o stare indusa, de regula in mod artificial,asemanatoare cu somnul,dar in acelasi timp diferita din punct de vedere fiziologic,stare caracterizata prin sugestibilitate crescuta, datorita careia pot fi induse subiectului, mai usor decat in stare normala, o serie de modificari senzoriale, perceptive, mnezice si motorii.
In timpul hipnozei pot fi induse o serie de modificari spectaculoase ale proceselor psihice si ale comportamentului.

hipnoza2

Bellet (2002) ne spune ce nu este hipnoza:
Prejudecata conform careia hipnoza l-ar putea determina pe pacient sa reactioneze la orice fel de sugestii n-are nici o baza reala.Studiile au demonstrat faptul ca subiectul hipnotizat isi conserva integritatea morala si nu se supune niciunei sugestii care vine in contradictie cu propriul sistem de valori.
Pentru a se putea realiza ,hipnoza presupune o relatie de comunicare activa din partea pacientului.Acesta reactioneaza simultan pe mai multe planuri si devine autonom odata cu insusirea tehnicii de autohipnoza, deci hipnoza nu este o stare de hipersugestibilitate pasiva.
Hipnoza presupune utilizarea si dezvoltarea unor particularitati psihofiziologice obisnuite, care variaza de la individ la individ => hipnoza nu reprezinta un har.
Hipnoza nu presupune o stare de depersonalizare.
Hipnoza nu are la baza fenomene de conformism sau complezenta. Complezenta nu ar putea explica modul in care se produce anestezia prin hipnoza in cazul interventiilor chirurgicale.

hipnoza4

Hipnoza nu reprezinta un “ser al adevarului”. Amintirile uitate, descoperite cu ajutorul hipnozei, nu au valabilitate decat daca sunt validate prin intermediul unor criterii exterioare, deoarece subiectul hipnotizat poate furniza date ce tin de memorie sau de imaginatie.Din acest motiv,utilizarea hipnozei in scopuri medico-legale nu este admisa.

hipnoza1

Prin intermediul hipnozei se pun in actiune disponibilitatile latente ale fiintei umane.