Ce este AUTISMUL?

Tulburarea autista prezinta ca elemente esentiale o dezvoltare clar anormala sau deteriorata in interactiunea sociala si in comunicare si un repertoriu restrans de activitati si interese.
Deteriorarea in interactiunea sociala este puternica. Poate exista o deteriorare semnificativa in utilizarea comportamentelor nonverbale,cum ar fi privitul in fata, expresia faciala, gesturile corporale, in interactiunea si comunicarea sociala. Poate exista o incapacitate in a stabili relatii cu cei de aceeasi varsta. Cei mai tineri pot avea foarte putin sau nici un interes in a stabili amicitii.Poate exista o lipsa a cautarii spontane de a impartasi altora bucuria, intereselor ori realizarile (nu arata, nu aduc si nu specifica obiectele pe care le considera interesante).

autism-001

Exista deasemenea si o lipsa de reciprocitate emotionala sau sociala (nu participa la jocuri sociale, prefera activitatile solitare).Aceste persoane pot uita de cei din jur,pot sa nu aiba nici o idee de necesitatile celorlalti.
La cei cu tulburare autista se intalneste o deterioare semnificativa la nivelul comunicarii.Poate exista o intarziere sau o lipsa totala de dezvoltare a limbajului vorbit, ori la cei care vorbesc, lipseste capacitatea de a initia sau sustine o conversatie.Sau pot utiliza limbajul repetitiv si stereotip ( repetarea de cuvinte,repetarea de reclame sau versuri) sau folosesc un limbaj propriu.
De asemenea pot folosi un ton al vocii,o intonatie, debitul ,ritmul sau accentul neadecvate.
Intelegerea limbajului este intarziata, individul fiind incapabil sa inteleaga intrebarile celorlalti.
Poate exista o lipsa a jocului “de-a…”.Jocul imaginativ este adesea absent sau foarte deteriorat.Nu se angajeaza in jocuri de imitatie simpla.
Cei cu tulburare autista au patternuri de comportament, interese si activitati restranse, repetitive si stereotipe.Pot prezenta o aderenta inflexibila la anumite rutine sau ritualuri nonfunctionale si manierime motorii repetitive si stereotipe sau o preocupare persistenta pentru anumite parti ale obiectelor (butoni, roti). Sunt adesea preocupati de chestiuni marunte (numere,date, litere). Pot alinia un numar de piese de joc exact in acelasi mod de repetate ori.Sunt foarte deranjati atunci cand apar modificari minore in mediul lor (rearanjarea mobilei, o farfurie noua..). Prezinta adesea o preocupare pentru rutine sau ritualuri (parcurge exact acelasi drum in fiecare zi).

autism-new-criteria_1

Se intalnesc si miscarile stereotipe ale corpului: batut din palme,falfaitul degetelor,leganatul, balansatul. Prezinta anomalii de postura: mersul pe varfuri, miscari ale mainilor.
Pot fi fascinati de miscare: invartirea rotilor masinilor, deschiderea si inchiderea usilor,un ventilator…
Persoana poate fi foarte atasata de unele obiecte cum ar fi o bucata de sfoara, o paturica.
Copiii mici cu aceasta tulburare pot trata adultii ca intersanjabili.Pot folosi mana unui parinte ca o prelungire a propriei maini pentru a obtine obiectul dorit, fara a realiza contactul vizual.

autism2

Debutul tulburarii autiste survine inainte de etatea de 3 ani.Tulburarea autista are o evolutie continua.Studiile arata ca doar un mic procent dintre cei cu aceasta tulburare reusesc sa traiasca si sa munceasca independent ca adulti.In aproximativ o treime din cazuri este posibil un anumit grad de independenta partiala.