Cartea – o prezentare pentru generația High-tech

Citind cartea „Inteligența emoțională în educația copiilor” scrisă de M.Elias, S. Tobias și B. Friedlander, am găsit un nou punct de vedere asupra cărților. O prezentare dintr-o perspectivă nouă, interesantă, surprinzătoare și plină de umor. Probabil așa va fi prezentată cartea tinerilor din generația high-tech:

 
Prezentarea noului Complex Automat de Redare a Textelor                                                                                               (CARTE)

CARTEA este o adevărată revoluție în tehnologie: fără cabluri, fără circuite electrice, fără baterii. Nu are nevoie de conectare sau de butoane. Este atât de simplu de folosit, încât o poate manevra și un copil. Compactă și portabilă, poate fi folosită oriunde – chiar și când stai într-un fotoliu lângă foc- totuși este suficient de puternică pentru a stoca tot atâtea informații cât un CD-ROM. Îată cum funcționează:

CARTEA este alcătuită dintr-o serie de foi numerotate secvențial, realizate din lemn presat, material cunoscut și sub numele de hârtie ( reciclabil), iar fiecare dintre aceste foi poate conține mii de biți de informație.

Paginile sunt legate la un loc cu ajutorul unui dispozitiv special care păstrează foile în ordinea corectă. Tehnologia hârtiei opace (THO) le permite fabricanților să folosească ambele fețe ale foii, ceea ce dublează densitatea informațiilor și reduce costurile. Experții studiază noi metode de mărire a densității informației; pentru moment, dispozitivele numite CĂRȚI, care conțin mai multe informații, au, pur și simplu, mai multe pagini.

Fiecare pagină este scanată optic, informațiile fiind înregistrate direct în creierul omenesc. Parcurgerea informațiilor se realizează digital – este suficientă o mișcare a degetului pentru a trece la pagina următoare. CARTEA poate fi folosită în orice moment prin simpla sa deschidere.

CARTEA nu se blochează niciodată și nu necesită repornirea, deși, la fel ca alte dispozitive de afișare, poate deveni inutilizabilă dacă este udată. Facilitarea „navigării” vă permite să vă deplasați instantaneu la orice foaie, dar și să mergeți înainte sau înapoi. Multe dispozitive sunt prevăzute cu o facilitate numită „index”, care indică locația exactă a unei informații selectate, pentru a o găsi instantaneu.

Un accesoriu opțional, „semnul de carte”, vă permite să deschideți dispozitivul exact acolo unde ați rămas în sesiunea precedentă, chiar dacă acesta a fost închis.
Semnele de carte respectă standardele universale de design; prin urmare, același semn de carte poate fi folosit în sisteme CARTE provenite de la diverși fabricanți. Și invers, pentru același dispozitiv CARTE pot fi folosite mai multe semne de carte dacă utilizatorul dorește să stocheze simultan mai multe informații. Numărul lor este limitat doar de numărul de pagini ale dispozitivului. De asemenea, puteți face însemnări personale lângă informațiile tip text cu ajutorul unui instrument de programare opțional, numit CREION (Circuit Realimentabil Elementar de Imprimare Opțională a Notițelor).

Portabil, durabil și la un preț rezonabil, sistemul CARTE este considerat ca precursor al unei noi tendințe de a petrece timpul liber. De asemenea, exercită o atracție atât de mare, încât mii de creatori de informații sunt dedicați deja acestei platforme și investitorii continuă să vină. Ne așteptăm foarte curând la o adevărată avalanșă de titluri noi.”

Sursa: „Inteligența emoțională în educația copiilor” ,M.Elias, S. Tobias și B. Friedlander,Ed.Curtea Veche,București, 2012.