Care sunt consecintele psihologice ale abuzului fizic asupra copilului?

Va intrebati uneori cand vedeti la stiri copii batuti,cum vor fi afectati acestia in urma abuzului suferit. Ce consecinte pe termen lung va determina comportamentul parintilor care provoaca astfel de suferinte copiilor? In acest articol vom trata consecintele abuzului fizic din punct de vedere psihologic .
Abuzul asupra copilului este definit de catre N.Freude ca fiind “ cauzarea intentionata a unei vatamari ce afecteaza sanatatea fizica sau psihica a copilului”.
Abuzul fizic asupra copilului “reprezinta actiunea sau lipsa de actiune din partea unui parinte sau a unei persoane aflata in pozitie de raspundere, putere sau incredere care are drept consecinta vatamarea fizica actuala sau potentiala.El presupune pedepse ca: asezarea in genunchi a copilului, legarea lui, lovirea, ranirea, otravirea, intoxicarea etc.” (Salvati Copiii/ Alternative Sociale).
imagine abuz4

Abuzul fizic se poate clasifica in urmatoarele categorii:
Vatamari corporale usoare: vanatai, plagi, eroziuni, arsuri provocate de caldura uscata sau umeda, arsuri provocate de funie…
Alopecie consecutiva smulgerii repetate, brutale a parului
Vatamari corporale (oase, muschi) sau vatamari ale organelor interne
Acte periculoase: folosirea inadecvata a medicamentelor,cantitati maride alcool. Folosirea de femeile gravide a substantelor toxice pentru fat si care pot determina nasterea unui copil cu dependente sau deficiente fizice sau neurologice, administrarea unei diete necorespunzatoare varstei copilului, electrocutarea,inecarea sau sufocarea, trasul de par,conducerea masinii sub influenta alcoolului si avand un copil in masina, lovirea copilului cu batul, cureaua sau cu alte obiecte, rasucirea fortata sau indoirea partilor corpului copilului, disciplinarea fizica a unui copil mic, folosirea armelor mortale in apropierea unui copil.
Pedepsele crude: refuzul de a da copilului mancare sau apa pe perioade indelungate, constrangerea copilului de a sta in cada ca apa rece,deprivarea de somn, incuierea copilului afara pe vreme rece fara haine potrivite, incuierea copilului in locuri intunecoase , constrangerea copilului sa manance materiale necomestibile…
Minori exploatati prin munca:folosirea copilului la activitati care depasesc capacitatile si rezistenta sa fizica.
imagine abuz2
Consecintele psihologice ale abuzului fizic :

S-a constatat ca acei copii care sunt sau au fost supusi unor tratamente abuzive manifesta un atasament care face dovada lipsei de securitate.Acest atasament se exprima prin comportamente bizare, care apar in relatiile cu persoanele care se ocupa de copii.
Existenta maltratarii influenteaza si exprimarea emotiilor.Copiii maltratati exprima mai putine emotii pozitive decat ceilalti copii, in schimb exprima mai multe afecte negative.Copiii care au suferit diverse violente dau dovada de hipervigilenta si au reactii rapide la stimuli agresivi, adica intr-o situatie sociala normala, acesti copii nu isi adapteaza reactiile fata de ceilalti, ca o dovada a episoadelor dramatice pe care le-au trait.In cazul unor abordari amicale, copiii maltratati vor avea comportamente nepotrivite,de exemplu de evitare. Iar in cazul aparitiei exprimarilor emotionale ale celorlalti ei vor reactiona agresiv.Mai multi autori afirma existenta agresivitatii la copiii care au fost martori ai violentei conjugale (Miller-Perin si Perrin,1999).
Copiii maltratati au o imagine de sine nesatisfacatoare, un respect de sine redus si percep adesea o diminuare a competentelor lor.
Acesti copii obtin rezultate inferioare in ceea ce priveste motricitatea, in comparatie cu copiii de aceeasi varsta care nu au fost maltratati.
Se constata si o intarziere pe planul dezvoltarii jocului.Acesti copii se uita mai mult la televizor,deci au ocazia mai putin sa se joace,ceea ce duce la o intarziere de 8,4 luni a dezvoltarii la nivelul jocului,fata de varsta reala.Ei folosesc mai putin jocul simbolic si prefera jocurile repetitive pe care le joaca singuri.
Adesea acesti copii au performante scolare slabe, ceea ce determina reducerea sanselor de integrare scolara.
Dupa cum afirma Roth-Szamoskozi “jocul repetitiv al copilului,scaderea gradului sau de creativitate,reducerea capacitatii sale de invatare sunt semne ale regresului in ansamblu al comportamentului celui abuzat”.
In cadrul editiei a IX-a ISPCAN European Conference on Child Abuse and Neglect,2003, s-a afirmat: “ In cazul abuzului fizic sentimentele de inferioritate persista si la varsta adulta.Comunicarea este dificila, marcata de violenta.Violenta este traita ca o modalitate de schimb, ca un atasament interpersonal, mai ales daca a fost un model parental de agresivitate. Se produce o stranie identificare cu acest model, pentru ca violenta a fost perceputa de copil ca un semn al interesului parintelui fata de el”.
A fi victima sau martor al violentei conduce la dezvoltarea unei personalitati anxioase,detasate, care evita contactele cu ceilalti sau reactioneaza inadecvat prin comportamente agresive.
De cele mai multe ori abuzul suferit in copilarie isi arata efectele si cand copilul devine adult. La maturitate acesta are atasamente care dovedesc lipsa de siguranta.In relatiile de dragoste pe care le traieste sunt frecvent subiecte ale violentei conjugale. Si pentru ca nu au avut modele educative adecvate, atitudinile parentale ale acestor adulti sunt nepotrivite (Ionescu,1999).
S-a constatat deasemenea ca in urma abuzului fizic copiii au invatat ca lumea lor este una imprevizibila, un loc periculos, iar adultii care ii ingrijesc pot fi furiosi, depresivi si distanti.Langa un astfel de parinte, copilul se simte incompetent, neiubit si de neiubit. (Miftode,2002).
La maturitate prezinta adesea depresie,tristete,anxietate si devin limitati in perceperea propriilor sentimente.Intampina dificultati in interpretarea si reactionarea la expresiile emotionale ale altora.
Atunci cand se iveste un conflict, copiii abuzati recurg la un tip de ostilitate verbala sau fizica sau la obedienta pasiva pentru a rezolva problema sau pentru a-si satisface nevoile.
Dupa cum ati putut vedea, dezvoltarea psihologica este puternic influentata de abuzul suferit,consecintele manifestandu-se la nivelul relationarii, afectivitatii, comunicarii si al nivelului intelectual.
imagine abuz1

Bibliografie:”Maltratarea copilului.Intre cunoastere si interventie” M.Constantin, Ed.Lumen, 2008
“Conceptualizarea abuzului si neglijarii copilului in familie” M.B.Iovu, Ed.Lumen,2008