Beneficiile terapiei asistate de animale

Animalele de companie ne pot influența pozitiv starea psihică. Iubirea necondiționată oferită și faptul că animalele ne acceptă așa cum suntem, cu calități și defecte , fără să ne critice, constituie o terapie pentru fiecare dintre noi.
Spre deosebire de oameni, animalele nu știu care este problema cu care ne confruntăm. Ele nu știu dacă trecem printr-un divorț, dacă am fost abuzați sau dacă avem probleme la serviciu. Ele doar ne oferă dragostea lor. Sunt mereu fericite să ne vadă indiferent de cum ne simțim noi.
Prezența unui animal în viața noastră constituie o terapie. S-a constatat că terapia cu animale duce la îmbunătățirea respectului de sine, ajută la dezvoltarea abilităților sociale și la depășirea stărilor de anxietate. Contribuie și la rezolvarea tulburării de stres posttraumatic.
Relația cu animalele poate fi un model pentru relațiile cu oamenii, din care învățăm că dacă avem un comportament pozitiv față de animale și acestea vor avea reacții pozitive față de noi. Iar dacă avem un comportament negativ și animalul va reacționa negativ. Astfel putem înțelege mai ușor cum comportamentele noastre îi afectează pe ceilalți.
Prin interacțiunea cu animalele avem șansa să ne exersăm aptitudinile de îngrijire și abilitățile sociale pentru a le extinde și în relația cu oamenii.
Prezența unui animal este foarte utilă pentru copii, vârstnici și pentru bolnavii din spitale, determinând o îmbunătățire a comportamentului, reducerea depresiei și mai bune abilități de auto-îngrijire.
Studiile arată că interacțiunea cu un animal de companie pentru doar 20 de minute, duce la o scădere semnificativă a hormonilor de stres.
Prezența unui animal poate veni ca o completare a psihoterapiei clasice. Constituie un ajutor binevenit pentru psiholog și pentru orice persoană.