Avortul si sanatatea mentala

Asociatia Americana de Psihologie a realizat o cercetare stiintifica ce avea ca scop colectarea, examinarea si sumarizarea datelor pentru a afla ce factori ai sanatatii mentale sunt asociati cu avortul.

            Femeile sunt confruntate cu un avort din motive diverse, la un numar diferit de saptamani de sarcina, prin proceduri medicale diferite si intr-un context social, economic, cultural si personal unic. Toate acestea conduc catre reactii psihologice variate pentru femeile ce au fost supuse unui avort.

            Cercetarea realizata de Asociatia Americana de Psihologie a identificat o serie de  factori predictori pentru aparitia unor raspunsuri psihologice negative ca urmare a unui avort dupa primul trimestru de sarcina. Acesti factori includ: perceptia ca vor fi stigmatizate, nevoia de a mentine secretul, un suport social scazut  legat de ideea unui avort, o istorie prealabila de probleme de sanatate mentala, factori ce tin de personalitate , cum ar fi stima de sine scazuta, evitarea, sau lipsa unor strategii de coping. La toate acestea se adauga si factorii ce tin de sarcina, cum ar fi masura in care femeia s-a simtit obligata sa recurga la avort, daca si-a dorit copilul sau nu. Studiile arata ca cel mai important predictor pentru sanatatea mentala post-avort, il constituie problemele  psihologice existente inaintea intreruperii sarcinii. Multi dintre acesti factori sunt predictori ai unor reactii psihologice negative ce apar ca urmare si a altor evenimente de viata stresante, cum ar fi nasterea.

Avortul poate fi considerat o experienta de viata traumatizanta, deoarece implica moartea. Presupune distrugerea intentionata a unui copil nenascut si faptul ca femeia este martora unei morti violente. La acestea se adauga si faptul ca gravida trebuie sa treaca peste instinctul matern si sa depaseasca atasamentul fata de copilul nenascut. Atunci cand o tanara ramane insarcinata este pusa in fata unei alegeri dificile:  ori pastreaza copilul, ori va trebui sa suporte o experienta traumatizanta.

Studiile de caz realizate pe pacientele ce s-au prezentat la psihiatru sau la psiholog pentru probleme aparute ca urmare a avortului, arata ca femeile ce renunta la o sarcina din motive variate, simt durere, vinovatie, remuscari, sentimente de pierdere,  simptome specifice depresiei.

Specialistii au ajuns la concluzia ca experienta traumatica a avortului poate duce la probleme grave de sanatate mentala, asa ca au creat termenul  de Sindrom Post-Avort. Au conceptualizat sindromul post-avort ca pe o forma specifica de tulburare de stres post-traumatic , comparabil cu simptomele experimentate de soldatii ce au luptat in Vietnam, incluzand si simptomele caracteristice traumei, ca flashback-urile, negarea, simptomele de depresie, durere, furie, rusine, sentimentele de vinovatie ale supravietuitorului si abuzul de substante.

Speckhard a studiat in lucrarea sa de doctorat un numar de femei ce au trecut prin experienta unui avort. 46 % dintre femeile din studiul sau avusesera avorturi in cel de-al doilea trimestru de sarcina si 4% in cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Unele suferisera avorturi in perioada in care era ilegala aceasta procedura. Studiind aceste femei a ajuns la concluzia ca ar trebui sa existe ca si diagnostic Sindromul Post-Avort. Insa in acest moment in Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-IV-TR) nu este reglementat acest sindrom.

Din punct de vedere al prevalentei problemelor de sanatate mentala in cazul femeilor din Statele Unite ale Americii, s-a observat ca cele care suferisera un singur avort, in primul trimestru de sarcina, din motive nonterapeutice, intr-in cadrul legal, nu aveau mai multe probleme mentale decat populatia generala. Insa, in cazul celor ce suferisera mai multe avorturi, depresia apare intr-un procent mai mare decat la restul populatiei.

Procentul cazurilor de tulburare depresiva  (National Longitudinal Survey of Youth 1992):

Grup

Procent

Toate femeile din esantion

22%

Nici un avort

21%

Un avort

23%

Avorturi multiple

31%

 

Avortul este o experienta marcata de ambivalenta, de un amestec de emotii pozitive si negative. Unele femei experientiaza trairi pozitive, in timp ce altele simt tristete, durere, sentimente de pierdere in urma intreruperii sarcinii. Unele femei trec prin momente de depresie si anxietate semnificative clinic.

Studiul nu a reusit sa stabileasca o legatura clara intre avort si problemele de sanatate mentala. Insa conditiile preexistente unei sarcini nedorite si mai apoi unui avort , cum ar fi saracia, violenta si abuzul sexual, consumul de droguri sau alte comportamente problematice, trasaturile de personalitate, pot avea efecte negative si de lunga durata asupra sanatatii mentale.

 

Bibliografie: Report of the APA Task Force on Mental Health and Abortion