Atacul de panica

Un atac de panica este o perioada discreta in care exista debutul brusc al unei aprehensiuni, frici sau terori intense, asociate adesea cu senzatia de moarte iminenta.

Caracteristica esentiala a unui atac de panica o constituie o perioada distincta de frica sau de disconfort intens,acompaniata de simptome somatice sau cognitive.Simptomele includ palpitatiile, transpiratia, tremorul sau trepidatia, senzatia de scurtare a respiratiei sau de strangulare,senzatia de sufocare, durere sau disconfort precordial, greata sau detresa abdominala, ameteala sau vertij, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni, frica de moarte, parestezii, frisoane sau valuri de caldura.Atacul debuteaza brusc si escaladeaza rapid pana la intensitatea sa maxima si este adesea acompaniat de sentimentul de pericol sau de moarte iminenta si de dorinta de a scapa.

panica1

Exista trei tipuri de atacuri de panica:

1.Inopinate (nesemnalizate)– sunt acelea pentru care individul nu asociaza debutul cu un declansator situational intern sau extern.Adica atacul este perceput ca survenind spontan, “din senin”.

2. Circumscrise situational (semnalizate): sunt acelea care survin aproape invariabil la expunerea, sau la anticiparea expunerii la un semnal sau declansator situational (ex.o persoana cu fobie sociala are un atac de panica la ideea ca va trebui sa vorbeasca in public).

3. Atacurile de panica predispuse situational nu sunt asociate invariabil cu semnale si nu survin necesarmente imediat dupa expunere ( ex: e posibil ca atacurile sa apara in timp ce persoana conduce,dar exista dati cand conduce si nu are atac de panica sau dati cand atacul de panica survine dupa ce a condus jumatate de ora.).

panica3

Indivizii care solicita asistenta medicala vor descrie de regula frica drept intensa si relateaza ca ei se gandesc ca sunt pe punctul de a muri, de a-si pierde controlul, de a avea un atac de cord sau un ictus, ori de a innebuni.

Ca si tratament al atacului de panica, consilierea si terapia cognitiv-comportamentala sunt recunoscute ca cele mai eficiente cai.

panica2

Medicatia actioneaza in general asupra creierului si glandelor, prin limitarea productiei de adrenalina sau prin cresterea secretiei de hormoni inhibitori ai adrenalinei.

Terapia cognitiva consta in descoperirea gandurilor ce conduc la instalarea starii de teama si inlocuirea lor cu ganduri neutre sau pozitive.In plus, se invata exercitii de relaxare menite sa faciliteze secretia unei cantitati optime,echilibrate de hormoni in sange.

Bibliografie:

DSM-IV-TR

Atacul de panica.Ghid de prim ajutor, Marian Calinescu,George Arhip