Alcoolismul

Marele Dictionar de Psihologie Larousse, defineste alcoolismul ca fiind dependenta fata de alcool si ansamblul manifestarilor patologice datorate acestei dependente.

  Alcoolismul este o boala primara,cronica,adesea progresiva si fatala. Manifestarile si dezvoltarea ei sunt influentate de factori genetici,psihosociali si de mediu.

            Boala se caracterizeaza prin:

  • Neputinta  de a  controla cantitatea de bautura consumata
  •  Interesul pentru alcool
  • Continuarea consumului chiar si atunci cand sunt cunoscute consecintele adverse
  • Negare.

Alcoolismul  poate aparea pe fondul unei interactiuni intre problemele din familie, din mediu,pe fondul unei vulnerabilitati crescute. Nu s-a demonstrat inca o corelatie clara intre un anumit tip de personalitate si alcoolism, insa se cunoaste faptul ca tulburarile de personalitate borderline sau antisociala se asociaza cu alcoolismul.

S-a observat ca alcoolismul se asociaza frecvent cu tulburari de somatizare, anxietate si depresie ( 2/3 din alcoolici au cel putin un episod depresiv major in timpul vietii). Atacurile de panica sau tulburarile anxioase generalizate pot fi precedate de un consum indelungat de alcool.

Alcoolismul poate determina urmatoarele complicatii medicale:

·         Gastrita

·         Pneumonie

·         Insuficienta hepatica

·         Ulcer

·         Pancreatita

·         Hematom subdural

·         Cardiomiopatie

·         Anemie

·         Neuropatie periferica

·         Sindrom alcoolic fatal

·         Psihoza Korsakoff

·         Dementa alcoolica

·    Cresterea riscului de aparitie a cancerului de limba, laringe, esofag, stomac, ficat, pancreas.

O problema importanta aparuta ca urmare a alcoolismului este cresterea numarului de tentative de suicid (o rata a suicidului de 60-120 de ori mai mare).

Consumul de alcool poate duce la aparitia urmatoarelor tulburari:

   Intoxicatia alcoolica

Asa cum este descris in DSM-IV-TR, elementul esential al intoxicatiei alcoolice il constituie prezenta de modificari comportamentale sau psihologice dezadaptative semnificative clinic (de ex.: comportament sexual sau agresiv inadecvat, labilitate afectiva, deteriorarea judecatii, deteriorarea functionarii sociale sau profesionale), aparute in cursul sau la scurt timp dupa ingestia de alcool.

Intoxicatia alcoolica variaza de la ebrietate usoara la insuficienta respiratorie, coma si moarte.

Din punct de vedere fiziologic, alcoolul activeaza canalele ionice gaba, inhiba canalele ionice N-Metil-D-Aspartat (NMDA) si potenteaza canalele ionice 5HT3.

Abstinenta alcoolica

DSM-IV enumera urmatoarele simptome datorate incetarii sau reducerii uzului excesiv si prelungit de alcool: hiperactivitate vegetativa, tremor marcat al mainilor, insomnie, agitatie psihomotorie, anxietate, greata sau voma,si mai rar crize de grand mal sau halucinatii sau iluzii vizuale, tactile sau auditive.

Simptomele de abstinenta incep cand concentratiile alcoolului in sange sunt diminuate brusc (adica in decurs de 4-12 ore) dupa incetarea sau reducerea uzului de alcool.

Simptomele de abstinenta alcoolica ating maximul de intensitate in cursul celei de a doua zile de abstinenta si se amelioreaza considerabil in cea de a patra si a cincea zi.

Delirium tremens

Se caracterizeaza prin confuzie, dezorientare, intunecarea constiintei, tulburari de perceptie. Sunt intalnite frecvent idei delirante, halucinatii terifiante (ex.: micropsii – obiectele sunt percepute mai mici decat sunt in realitate, zoopsii – halucinatii vizuale in care se percep diverse animale hidoase sau periculoase),agitatie, insomnii,febra, hiperactivitate neurovegetativa (transpiratie sau puls mai mare de 100).

La consumatorii cronici de alcool, exista un tipar repetitiv de delirium tremens de-a lungul vietii.Netratat, dureaza aproximativ patru- cinci saptamani.

Tulburarea psihotica indusa de alcool

Se caracterizeaza prin halucinatii auditive marcate,pentru cel putin o saptamana, care apar la putin timp dupa reducerea sau sistarea consumului abuziv de alcool. Acest diagnostic se bazeaza pe istoricul de consum recent de alcool in doze mari si prin confirmarea absentei schizofreniei sau maniei.

Alte tulburari ce pot aparea sunt:

·         Tulburarea amnezica persistenta indusa de alcool

·         Boli neurologice

·         Boli hepatice etc.

 

Interventia psihologului in alcoolism este obligatorie, deoarece alcoolismul necesita o abordare terapeutica complexa, ampla si de lunga durata. Este necesara implicarea familiei, medicului psihiatru, psihologului si a asistentului social.

In terapia alcoolismului trebuie avute in vedere individualitatea cazului, relatiile din cadrul familiei si din mediul social, mecanismele de aparare, fondul premorbid al bolnavului si factorii situationali.

Indiferent de tipul de psihoterapie folosit, interventia psihologica are in vedere parcurgerea anumitor pasi dintre care enumeram: stabilirea relatiei terapeutice, identificarea cauzelor care determina consumul de alcool, depasirea mecanismului de negare,identificarea valorilor si resurselor pacientului pentru a creste motivatia, dezvoltarea unor strategii de adaptare la problemele vietii, ajutarea pacientului sa isi clarifice conflictele si sa-si controleze comportamentele si stabilirea unei legaturi cu familia,medicul si asistentul social pentru a forma o retea de sprijin.

 

Bibliografie:

DSM-IV-TR , Asociatia Psihiatrilor Liberi din Romania, Bucuresti,2003

Marele Dictionar al Psihologiei Larousse,Ed.Trei, Bucuresti, 2006

Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi, F.Tudose, C.Tudose, L.Dobranici, Ed.Trei,Bucuresti,2011